Кража, или Белое солнце Крыма - Страница 89


К оглавлению

89






























Приложение 2. Рада національної безпеки і оборони України 18.02.2016



Рада національної безпеки і оборони України 18.02.2016
КРИМ. ВІЙНА: ПЕРЕДУМОВИ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ

Директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік HAH України Володимир Горбулін презентував аналітичні матеріали.

Українсько-російські відносини мають довгу і суперечливу історію, яка нараховує сотні років. Основним її змістом є прагнення Московії та її спадкоємців — Російської імперії, Радянського Союзу та Російської Федерації — унеможливити становлення незалежної держави Українського народу — повноправного члена європейської співдружності націй.

Набуття Україною незалежності у 1991 році в результаті розпаду СРСР від початку розглядалося і розглядається російською елітою як прикре історичне «непорозуміння», яке повинно бути якнайшвидше виправлене. За визначенням В. Путіна, цей розпад — «найбільша геополітична катастрофа XX століття». Події 2014–2015 років довели, що така точка зору знаходить широку підтримку у всіх прошарках російського суспільства. Навіть у січні 2016 року згідно з результатами соціологічних опитувань 64 % росіян підтримують агресію проти України.

У свідомості кремлівського керівництва і значної частини населення Росія оточена ворогами, які прагнуть захопити російські природні ресурси. Провідну роль у цій «глобальній змові» відіграє Захід на чолі зі США. Для того щоб вистояти у фантомному протистоянні, Росія, на переконання керівництва РФ, повинна за будь-яку ціну відновити контроль над втраченими територіями СРСР і «соціалістичного табору». Ключовим завданням є захоплення України, яке повинно кардинально збільшити російські демографічні, політичні, економічні, військові та інші ресурси. В ірраціональній картині світу «кремлівських мрійників» відновлення контролю над Києвом — літописною «матір'ю городів руських», столицею і прабатьківщиною східнослов'янського православ'я є життєво важливим інтересом Росії.

Ще 26 серпня 1991 року через два дні після прийняття Верховною Радою України Акта проголошення незалежності України, П. Вощанов, прес-секретар президента РРФСР Б. Єльцина, за його дорученням оголосив офіційну позицію Росії щодо відносин із «союзними республіками»: «РРФСР залишає за собою право порушити питання про перегляд кордонів».

89